Derby tegen Onstwedder Boys prooi voor SV Mussel

2017-01-24

De winterstop nadert zijn einde en om alvast in vorm te komen voor de hervatting van de competitie, volgende week, oefenden Onstwedder Boys en SV Mussel tegen elkaar: een van de mooiste derby’s in de regio op zaterdag die op het veld van FC Ter Apel’96 werd gespeeld. Reden: de vorst en de sneeuw van de voorbije periode maakten het spelen op ‘gewoon gras’ niet mogelijk en dus bood het Ter Apeler kunstgras uitkomst. SV Mussel won de wedstrijd met 2-1 nadat de ploeg met een 1-0 achterstand de rust inging.

TER APEL- Ze staan beide op twintig uit twaalf en toevalligerwijs ook nog eens op een vijfde plaats: Onstwedder Boys in de vierde klasse en SV Mussel een treetje lager. Beide ploegen zijn daarover wel tevreden, want er is nog alle kans op het behalen van de nacompetitie voor promotie. Kampioen worden is te veel gevraagd en dus moet promotie op een andere manier worden bewerkstelligd. Voor zowel de oranjehemden als de rood-blauwen is het een haalbaar iets en eigenlijk een must. ,,We kunnen nog derde worden”, sprak Onstwedder Boys-voorzitter Luuk Bruggers die ervan uitgaat dat Be Quick 1887 en HS’88 om de titel zullen spelen: een realistische gedachte en als de Boys daarin slagen dan is het gewoon prima. ,,Als we nu eens van die blessures afkomen, dat scheelt al heel wat”, vervolgde hij. Ze zitten er al jaren mee, de bespelers van De Boskamp. En dan missen ze ook nog eens een spits. Maar dat euvel is inmiddels opgelost, want twee wedstrijden voor het ingaan van de winterstop werd een andere speelwijze gehanteerd die de ploeg effectiever laat spelen en het met twee voorwaartsen prima doet, want er werd twee keer op rij gewonnen. ,,Peter Orsel is terug en ook hij is een belangrijke speler”, constateerde Bruggers. Dat bleek ook wel, want na iets langer dan een kwart wedstrijd te hebben gespeeld was Orsel er als de kippen bij om de 1-0 aan te tekenen. Tot dat moment waren de Musselkers de betere en meest gevaarlijke ploeg. De formatie van scheidende trainer Tseard van der Meer kreeg enkele kansen, maar deed er niets mee.

De treffer van Orsel gaf de oranjehemden kennelijk vleugels, want na diens doelpunt was Rutgert Tipker een keer dicht bij succes en werd een doelpunt van hem wegens vermeend buitenspel afgekeurd. En zo waren er nog meer mogelijkheden voor de ‘thuisploeg’, want het was Onstwedder Boys-SV Mussel. Dat het tot aan de rust bij 1-0 bleef betekende dat de Onstwedders in ieder geval niet onverdiend leidden. Jan Veenhof zat in de rust van de wedstrijd bij het bestuur van zijn nieuwe club, SV Mussel, en vatte de eerste helft nog eens samen. De aanstaande trainer van de rood-blauwen gaf later aan dat SV Mussel zo snel mogelijk uit de vierde klasse moet en dat er genoeg lichtpunten zijn. Van dit team kan hij dan ook vast wel een formatie smeden die in de vierde klasse moet kunnen blijven. Ook dat is een realistisch streven, want de ploeg speelde de laatste weken tot aan de winterstop steeds beter en deed het tegen koploper Achilles 1894 dermate goed dat er na een helft spelen gewoon 2-2 op het scorebord kon staan: dat zegt wel iets.

Smaakmaker Lars Hemmes zorgt voor een groot deel van de productie van de formatie van Van der Meer, maar had in de eerste helft dus niet gescoord. Vaak doet hij het snel na rust. In Ter Apel niet, maar het deerde Hemmes niet dat zijn ploeggenoot Len Groenewold binnen een minuut na de aftrap voor de tweede speelhelft doeltrof.

De wedstrijd kon dus weer overnieuw beginnen. Het was wachten op Hemmes of zou Orsel of Tipker het doen voor de club van die andere scheidende trainer, Fokke de Jonge? Het was de vraag, maar Hemmes beantwoordde hem twintig minuten later door doelman Rein Koudstaal van Onstwedder Boys te passeren. Daar bleef het op enkele spaarzame kansen na ook bij.

Matchwinner Lars Hemmes: ,,De eerste helft was niet zo best, maar na rust ging het wat beter. Ik vind kunstgras niet alles, maar ja een mooie overwinning.” Onstwedder Boys’ Sven Jaegers hield Hemmes tot aan de rust van het scoren af, maar moest toezien hoe hij de wedstrijd uiteindelijk besliste. Jaegers baalde na afloop toch wel: ,,Als we voor rust nóg een goal maken dan win je zo’n wedstrijd. Zij gingen er veel meer voor dan wij. Ik vind dat een gelijkspel de verhoudingen het beste weergaf.”

Door Dag in Dag uit / Gerry Grave

Onstwedder Boys-SV Mussel 1-2

Scoreverloop: 24. Orsel 1-0, 46. Len Groenewold 1-1, 66. Hemmes 1-2.

Toeschouwers: 75.

Scheidsrechter: Warring (Ter Apel).

Basis Onstwedder Boys: Rein Koudstaal; Gerbrand Spaans, Abel Jan Huiges, Jaegers en Taco Koudstaal; Wagenaar, Meems, De Wijk en Bruining;  Orsel en Tipker.

Basis SV Mussel: Hammenga; Uil, Bryan Boels, Raveling en Voshart; Wijnholds, Groenewold en Rick Breedveld; Wim Wubs, Hemmes en Huitsing.