een verzoekje met een serieuze ondertoon…

ballen SV“Zestien, zeventien, achttien.. We missen er twee!” Elke training weer mist er wel een bal. Of twee. Of drie. Ik vermoed dat menig amateurclub met dit probleem worstelt. Zeker nu het eerder donker en steeds kouder wordt. Niemand zit op de zoektocht naar de ballen te wachten. “Even met z’n allen jongens!”, schreeuwt de trainer. Het schouwspel wat daarop volgt, is voer voor sociologen en gedragswetenschappers. Je hebt namelijk verschillende soorten ‘ballenzoekers’. Een toelichting:

De Dirk Kuijt
Springt als eerste over het hek en duikt zo diep de bosjes in dat sommigen hem op een gegeven moment kwijt zijn. (“Als de trainer mij op die positie nodig heeft, dan zal ik er staan.”) Is vaak degene die voor opluchting bij de rest van de groep zorgt als hij de gemiste bal vindt. (“Ik ben blij dat ik het elftal op deze manier kon helpen”.) Is ook degene die, als hij zelf niet succesvol is, nog aan het doorzoeken is terwijl hij niet doorheeft dat de rest al lang en breed naar binnen is. (“Het gaat niet om mij. We doen het met z’n allen.”)

De Alibizoeker
Daar zijn er veel van. De Dirk Kuijts zijn al lang en breed vooruit, intensief aan het zoeken en zo nodig de bosjes aan het bijsnoeien voor beter zicht. Daar komen, slenterend en vaak in groepjes, de ‘alibizoekers’ achter aan. Ze gaan quasinonchalant de route van de Kuijts nog eens vrolijk na, zonder enige moeite te doen. Een alibizoeker gaat niet door de knieën en kijkt niet verder dan zijn zicht rijkt.

De Weekendplanners (Ook wel ‘weekendbesprekers’ genoemd, dat hangt af van de trainingsdag)
“Pff, kunnen we de kantine al in?” “Ja, ik heb dorst man. Ga je nog wat doen dit weekend?” Deze groep is nog luier dan de alibizoekers. Leden van de weekendplanners lopen (als ze al lopen) al pratend de rest achterna, zonder ook maar een blik naar de bosjes te werpen. Het liefst zitten ze al in de kantine met een biertje, om het komende weekend te plannen of de verhalen van afgelopen zaterdag uit te wisselen.

De Accountant
De wijsneus. Denkt dat ‘ie een belangrijke taak op zich neemt door de hele tijd het ballennet open te houden en nog maar eens de vraag te stellen ‘of er wel goed geteld is’, om vervolgens voor de veertiende keer te concluderen dat er toch echt nog twee ballen missen. Doet verder geen enkele moeite om de rest te helpen. Kansloos.

De Materiaalman
Is in dit geval echt de materiaalman. Dreigt meermaals per seizoen te stoppen ‘als dit zo doorgaat’. Staat nauwkeurig naast het ballennet te wachten tot elke bal aanwezig is en baalt oprecht als dat niet zo is. Is daarnaast zo’n liefhebber dat ‘ie de volgende dag nog even langs de velden fietst om bij daglicht nog eens te zoeken.

Uiteindelijk, als alle ballen weer gevonden zijn, of als het simpelweg te koud wordt of te lang duurt, gaat de hele groep naar binnen. De Dirk Kuijts dragen de materialen..

Bron: tweenul.nl