Hoofdtrainer Jan Veenhof wil omhoog met SV Mussel

Door Gerry Grave  De Aftrap 2e seizoenhelft 2017-2018

De naam Jan Veenhof is bij menig inwoner van de gemeente Stadskanaal wel bekend. Zeker bij de mensen die iets met FC Groningen hebben. Veenhof was er in de jaren negentig een groot aantal jaren basisspeler in de verdediging. Sinds enkele jaren is hij trainer en was dat bij meerdere clubs: Neptunia, VVS en Groen Geel. Aan het begin van het seizoen toog hij naar SV Mussel, de club die in de zaterdag vijfde klasse uitkomt. Voor Veenhof, het bestuur, de supporters en onder meer de spelers geldt maar één doel: promotie naar de vierde klasse, het niveau waarop de Musselkers jarenlang actief waren.

Veenhof is na enkele maanden SV Mussel al helemaal op zijn plek, want trof in de club een heel warme club waar hij goed werd ontvangen. ,,Het bestuur staat erg open voor vernieuwing en verjonging en de betrokkenheid van veel mensen is er erg groot. Zeker als er iets te doen is. Ben erg tevreden bij deze club waar ik na dit seizoen ten minste nog een seizoen blijf.”

Over de eerste seizoenshelft is Veenhof niet helemaal tevreden, maar zag hij tal van lichtpunten en weet hij dat er dus veel meer in zit. ,,De start van het seizoen viel tegen: meteen verlies en daarna de drie punten tegen WVV laten liggen. Daarna waren er een aantal wedstrijden waarin we ook meer punten hadden moeten behalen. Waar het aan ligt dat dat niet lukte? We maakten de kansen niet af en achterin kan het ook beter, want we krijgen te gemakkelijk doelpunten tegen. Ik vind dat we dan ook terecht op de zesde plaats staan. Gelukkig is er wél aansluiting met NKVV en Veendam 1894. Die ploegen moeten we voorbij net als WVV overigens. Ik denk dat dat kan. De derde plek is in mijn ogen mogelijk. Dan spelen we nacompetitie voor promotie.”

Het is het grote doel van de ploeg en dan het liefst dit seizoen al. Ze doen er alles voor. Het begint al op de trainingen waar structureel gemiddeld twintig spelers van de selectie aanwezig zijn. Het betreft een mix van jonge en ervaren spelers. Veenhof is gevraagd het niveau van de jeugd op te krikken en doet dat maar al te graag. Het doel: spelers vanuit de jeugd in het eerste te krijgen. De ex-prof laat dit seizoen al regelmatig jeugdspelers opdraven: Lars Moorlag bijvoorbeeld en de zeventienjarige Rien Boels is al basisspeler. SV Mussel lijkt er klaar voor. Veenhof ook. ,,We weten nu wat we van de tegenstanders in de competitie kunnen verwachten. We hebben een lange voorbereiding voordat we half februari tegen WVV starten, een concurrent die we dichter bij ons moeten krijgen op de ranglijst. Ik verwacht dat de spelers beter zullen presteren dan tijdens de eerste seizoenshelft. Ze zijn bekend met de speelwijze en weten wat er van hen wordt gevraagd (fysiek en mentaal). Aan het eind van het seizoen zal dan blijken waar het schip is gestrand