Jan Nijland

MUSSEL – Het ‘veni, vedi, vici’ zou bijna een lijfspreuk van hem kunnen zijn. Sinds enkele jaren loopt JanJan Kremers Kremers op De Slenk rond en eigenlijk is het te hopen dat hij de SVau nooit meer verlaat. Want in een tijdperk dat vrijwilligers steeds schaarser worden, is de inzet van ‘der Jan’ meer dan welkom.

Toegegeven, ik heb een zwak voor Jan Kremers. Een van de eerste keren dat ik met de beste man sprak was tijdens een bruiloft in zijn eigen zaak, waar de schuur was omgetoverd tot trouwlocatie. Eenmaal aan de bar ging het snel over Notts County, waarom de BV Veendam een leukere club is dan FC Emmen en over de SVau. Jan liep er net een aantal maanden rond en ik kon nooit bevroeden dat hij opeens zo ‘begeisterd’ raakte.

Jan is namelijk Jan. Gaat de uitdaging niet uit de weg en spreekt werkelijk iedereen aan wanneer het de SV betreft. Almar Doek die wil afbouwen bij DZOH? Jan Kremers bedenkt zich niet en stuurt prompt een Tweet de wereld uit: ‘SV Mussel? Antoine van der Linden die wil stoppen bij WKE? In de businessclub van FC Emmen schiet Kremers de ervaren verdediger prompt aan. “Je kunt nog wel een jaar afbouwen bij SV Mussel. Even de jonge garde aansturen en nog ‘ain keer op dei platte koarre’.” Het is Jan Kremers ten voeten uit. Zo was ik er in december vorig jaar getuige van hoe hij de broertjes Breedveld op zijn netvlies kreeg. Bij de derby Onstwedder Boys – SJS trof ik hem opeens aan in een jas van de club. ‘Eem kiek’n’, zei Jan, en vervolgens ging hij een uitgebreid gesprek aan met pa Breedveld. De halve Boskamp kon dit gesprek haast letterlijk citeren, maar dat terzijde…

Maar het is duidelijk, voor Kremers is het een genot om over spelsystemen, goede voetballers en de SV Mussel te babbelen. Met de transfer van de broertjes Breedveld en het op de valreep aantrekken van Wouter Panneman mag Kremers zich het goudhaantje van de vijfde klasse noemen. Bij de familie Groenewold noemen ze hem al gekscherend ‘Jan Nijland’. Trainer Tseard van der Meer krijgt een aardige selectie tot zijn beschikking, al moet het zich allemaal nog maar uitwijzen. Hopelijk laten de nieuwkomers ‘der Jan’ niet in de kou staan, dat heeft de bevlogen liefhebber namelijk niet verdiend.

Martijn Folkers