Mussel telt niet meer mee in gemeente Stadskanaal

Een kop vol Calimero-gedrag? Misschien. Maar soms moet je het even neerzetten om mensen wakker te schudden. De berichtgeving van de afgelopen maanden zeggen in elk geval dat het dorp Mussel het niet moet hebben van de bereidwilligheid van de gemeente Stadskanaal.

luchtfoto mussel

foto: musselonline

En dat is best vreemd, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat er eigenlijk iets bijzonders gebeurt. Op het randje van de Veenkoloniën, waar het bijna Westerwolde is, is een piepklein dorp aan het uitgroeien tot een uitzondering. In de regio waar de krimp het meeste toeslaat blijft één dorp fier overeind staan. Jonge gezinnen willen er blijven, er staat regelmatig een ooievaar in een willekeurige tuin te schitteren en ouderen hoeven niet zo nodig weg.

De kop in De Kanaalstreek op 21 oktober vorig jaar is dan ook veelzeggend. ‘Mussel wil starterswoningen voor jongeren uit het dorp’, schreef verslaggever Paul Abrahams. “Het dorp Mussel zit verstopt”, aldus voorzitter Ruud Wijnschenk van Plaatselijk Belang Mussel. “De laatste jaren is er meer gesloopt dan gebouwd. Als jongeren niet kunnen blijven wonen in het dorp, dan gaat dat ten koste van de leefbaarheid. Zo’n 35 procent van het aantal inwoners van Mussel is jonger dan 25 jaar. Met de bouw van acht woningen – vier twee onder één kap – kunnen we voorlopig weer vooruit.”

Maar wethouder Peter Gelling (GemeenteBelangen Stadskanaal) wil er niet aan. Hij beroept zich op een regionale afspraak tussen zeven Oost-Groninger gemeenten, waarin gesteld wordt dat het woningbestand vanaf 2018 met 175 woningen per jaar moet inkrimpen. Dit vanwege de toeslaande krimp. Gelling heeft een punt, zou je puur op basis van de feitelijkheden kunnen zeggen.

Maar een goede verstaander heeft aan een half woord genoeg. Wanneer de woorden van Wijnschenk kloppen, heeft Mussel goud in handen. Ruim 35 procent (!) van de inwoners jonger dan 25 jaar, dat schreeuwt om beleid. De plaatselijke voetbalclub SV Mussel stuurt er al op, want het heeft een verzoek bij de gemeente Stadskanaal gedaan om de kleedkamers uit te breiden. Met hoofdzakelijk eigen middelen (lees vrijwilligers), maar ook met de mogelijke hulp van de gemeente Stadskanaal. Alleen, wethouder Gelling wil ook daar niet aan. Stadskanaal heeft geen geld, is zijn antwoord.

Ah, en daar wringt nu net de schoen. Want was het niet dat nota bene ChristenUnie-wethouder Johan Hamster in de vorige collegeperiode ruim 75.000 euro heeft vrijgemaakt voor de wederopstanding van vv Seta? En dat is niet kwaad richting deze club bedoeld, het is mooi dat ze deze kans krijgen. Maar waarom de een wel, en de ander niet? En ook nog een vereniging die zich de afgelopen jaren nadrukkelijk heeft geprofileerd en verhoudingsgewijs veel met eigen middelen heeft bewerkstelligd? En vanaf dit punt wordt het interessant. Bij de verkiezingen in 2014 bleek dat een groot deel van de ChristenUnie-achterban in het dorp woont. Mussel herbergt in de raad van Stadskanaal met Bert van Beek en Okko Dijkstra twee raadsleden. Waarom komen ze niet op voor de belangen van hun kiezers?

Er zijn geen schriftelijke vragen gesteld, er is geen persbericht de deur uitgegaan. De partij laat nota bene haar eigen achterban zitten en dat is bijzonder treurig. Afgelopen week sprak ik toevallig met Gert-Jan Boels van het CDA. De bal ligt bij deze partij, de grootste coalitiepartij. Wanneer zij over twee jaar het dorp Mussel politiek groen wil laten kleuren, hoeft het maar twee dingen te doen. Kijken wat er mogelijk is om het dorp inderdaad haar gewenste starterswoningen te gunnen, en onderzoeken in hoeverre Stadskanaal de wens van de plaatselijke voetbaltrots kan vervullen. De ChristenUnie heeft haar achterban laten vallen, het CDA is nu aan zet. En het argument geldgebrek? Waar een wil is, is een weg. De bal ligt bij Boels en consorten. Honderden extra stemmen in 2018, ik zou het wel weten…

Martijn Folkers