Musselkers schieten half dozijn vol bij Veendam 1894

2017-02-07 (2)

‘Veendam 1894 uit’ is altijd lastig. Niet alleen voor Oost-Groninger ploegen, ook voor ploegen uit de rest van de provincie en menig Drents team kwam al eens met verhalen thuis die gingen over ‘wat een goede ploeg’, maar SV Mussel had er afgelopen zaterdag niet zo gek veel last van. Wat heet: de ploeg maakte gehakt van de Parkstedelingen door met 6-0 te winnen. De helft van de productie stond na een vijfde deel van de eerste helft op het scorebord.

Door Dag in Dag uit / Gerry Grave    Fotos: Rick Luikens

VEENDAM-  Het verhaal is bekend: SV Mussel sloeg gedurende de eerste helft van het seizoen wel eens toe kort nadat het startsein voor de tweede helft werd gegeven. Sommige tegenstanders houden daar inmiddels rekening mee. Tegen Veendam 1894 werd er wederom vlot na de aftrap voor het tweede bedrijf gescoord, maar die treffer was deze keer eigenlijk om des keizers baard al klinkt dat misschien wat vreemd. Het betekende immers de 0-5 en dus was de wedstrijd al beslist als het dat een dik kwartier eerder al niet was. Verdediger René Brinks had de toch wel beslissende 0-4 gemaakt door een vrije trap binnen te schieten: een vrij cruciaal moment en ook dit behoeft natuurlijk uitleg: een half uur lang ging het eigenlijk gewoon over en weer qua spel. Reden: SV Mussel, dé diesel van dit seizoen in zaterdag 5E stond na negen minuten spelen al met 3-0 voor!

Een enorme weelde natuurlijk, maar eigenlijk best te verklaren. Immers, de rood-blauwen gingen voor het ingaan van de winterstop met de week beter spelen, deden het prima tegen de ijzersterke koploper, Achilles 1894, wonnen twee weken geleden nog het oefenduel in Ter Apel tegen Onstwedder Boys en versloegen vorige week vierdeklasser SC Angelslo in Emmen. De diesel tankte dus zelfvertrouwen en als je voorin dan ook nog eens iemand hebt lopen die garant staat voor veel rendement op het gebied van doelpunten maken dan mag je de bal gerust aan Lars Hemmes geven. Hij prikte er weer eentje bij en is de twintig goals nu echt genaderd. Hij kan dit seizoen topscorer worden, maar als Hemmes met de Musselkers promoveert dan is dat veel meer waard. Niet alleen voor hem, voor heel ‘De Mussel’. Hij had er meer kunnen maken dan die ene treffer tegen de Parkstedelingen die moesten toezien dat Arjan Raveling de eerste twee van de wedstrijd maakte: in de derde en vijfde minuut. Hemmes scoorde nog voordat het scorebord tien minuten aangaf. ,,De eerste goal was de mooiste” vond Raveling. ,,We overrompelden hen in de eerste tien minuten 2017-02-07 (1)volledig. Mussel zette meteen heel veel druk en daar waren ze niet tegen opgewassen.”

Toch kregen de Veendammers mogelijkheden. SV Mussel zakte iets terug, maar vergat niet in slaap te sukkelen. Daar zorgde trainer Tseard van der Meer wel voor, want Veendam 1894 beschikt over een paar handige voetballers en het had zo maar 1-3 kunnen worden en als je dat kunt dan kun je ook een tweede maken. Dat gebeurde niet. Onder leiding van de ervaren René Brinks kwam de Musselker verdediging niet in de problemen en was Brinks dus zelf verantwoordelijk voor de vierde treffer van zijn ploeg.

Ze wisten het aan SV Mussel-kant wel zeker: drie punten in de knip en een plekje stijgen op de ranglijst. Dat was ook de inzet, want als tweede eindigen kan nog steeds. Daarvoor moet de ploeg DSZ’1
6 nog voorbij en ook Tiendeveen. Beide ploegen kruisen later dit seizoen nog de degens met de ijzersterke brigade van Van der Meer. Het moet al raar lopen wil deze ploeg de nacompetitie mislopen. Dat bewijst het optreden van de ploeg niet alleen tijdens de eerste helft waarin vaak werd gescoord, ook tijdens de tweede. Wim Wubs benutte in die helft twee strafschoppen en bepaalde de eindstand op 0-6. De diesel SV Mussel is inmiddels een turbodiesel geworden en de volgende tegenstander moet wel met knikkende knieën naar De Slenk komen. Over een kleine twee weken is dat Wildervank. Komend weekend is Damacota gastheer in Nieuwe Pekela.

Veendam 1894-SV Mussel 0-6

Scoreverloop: 3. Raveling 0-1, 5. Raveling 0-2, 9. Hemmes 0-3, 39. Brinks 0-4, 48. Wim Wubs 0-5 (strafschop), 90. Wim Wubs 0-6 (strafschop).
Toeschouwers: 60.

SV Mussel: Hammenga; Uil, Brinks (80. Rien Boels), Bryan Boels en Voshart; Rick Breedveld, Raveling en Groenewold; Wim Wubs, Hemmes (60. Richard Wubs) en Huitsing (78. Wijnholds)