Martijn Folkers: ,,Nacompetitie is het hoogst haalbare”.

11817189_10203150717809360_7790547433362151000_n
Nu de eerste punten zijn verdeeld kunnen langzamerhand de meningen worden gevormd of bijgeschaafd. We waren benieuwd naar de mening van criticasters, volgers en uiteraard supporters. De eerste die we ondervroegen was Martijn Folkers. Oud-speler van ‘de SV’ en tegenwoordig een gevreesde, maar bovenal kritische journalist van media totaal.

,,Tot voor kort had ik wel wat beters te doen dan wedstrijden in de vijfde klasse bezoeken. Maar voor onzer aller ‘SVau’ maken we als volgers natuurlijk een uitzondering. Tel daarbij op dat het afgelopen zaterdag aan de Langeleegte was en mijn aanwezigheid was snel verklaard. Het is door gebrek aan kennis over de vijfde klasse lastig inschatten wie kampioen wordt, maar als ik zie dat vv Sweel haar eerste wedstrijd met 8-4 wint hebben ze vermoedelijk hetzelfde probleem als SV Mussel. Prima aanval, matige achterhoede. Toch zet ik mijn kaarten in op Sweel en anders Tiendeveen. Met dergelijke ploegen heeft Mussel het altijd lastig”.

Mussel mag volgens Folkers dan geen kampioen worden, toch dicht hij de Groningers een kans op promotie toe via de nacompetitie. ,,Ik denk dat Mussel blij mag zijn met een plek in de nacompetitie. Met Rick Breedveld en Jan Voshart zijn er weliswaar een paar prima voetballers bij gekomen, maar de achterhoede is te matig. En dat is jammer, want ook die jongens doen hun stinkende best. Len Groenewold vind ik bijvoorbeeld meer een puinruimer dan een libero die de lijnen uitzet. Je zag zaterdag ook dat hij daar wel moeite mee had, al vond ik ‘m wel keihard werken. Het is ook een jongen die er echt voor gaat, zo’n jongen gun je wel iets. Maar ik zou Arjan Raveling laatste man neerzetten. Geen winnaar, veel te lief, maar heeft wél inzicht. Het proberen waard. Len kan dan ook prima als linksback acteren. Rolf Smidt speelde namelijk kleurloos. Nick Uil op de brommer aan de rechterkant deed het daarentegen weer prima”.

Er zijn ook spelers waarvan de journalist iets extra’s verwacht! ,,Één zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar ik verwacht wel iets van Jan Voshart en Rick Breedveld. Heerlijke voetballers, die enorm gedreven zijn aan de bal. Ze lieten Mark Mulder op het middenveld verbleken, Mark kan véél beter dan hij liet zien. Hij is op de goede weg, is wat kilo’s kwijt en traint tenminste, maar hij moet de ballen gaan opeisen en het spel meer gaan verdelen. Wanneer dat nog beter gaat draaien is het middenveld met afstand de beste linie van SV Mussel”.

In tegenstelling tot het middenrif voorziet de in Groningen woonachtige Folkers vooral in de achterhoede veel problemen. ,,Tja, er moet wel iets veranderd worden in de achterhoede. Dat gaat je anders punten kosten. Maar ik heb wel vertrouwen in Tseard van der Meer. Die man heeft wel wat. Hij is nuchter, weet wat hij wil en verstaat de kunst om zowel tussen de groep als boven de groep te gaan staan is mijn inschatting. Hij past uitstekend bij SV Mussel. Het is ook lastig voor hem. Hij wil van Len een libero maken. Ga je dan met 2-4 voorsprong bij rust kiezen voor het vertrouwde om Mark weer achterin te zetten, of kies je voor de middellange termijn door Len gewoon het vertrouwen te geven? Hij koos voor het laatste en dan wil je wel iets neerzetten. Ik weet niet of ik hetzelfde had gedaan, maar die gedachte erachter kan ik zeker waarderen”.

Op de vraag of er structureel iets mis is bij ‘de SV’ waardoor zowel het eerste als 2e gedegradeerd zijn gaf de criticaster een verhelderend antwoord; ,,Nee, dat is gewoon een demografisch probleem. De krimp slaat toe, jongeren trekken weg en dat heeft gevolgen voor het talent in je selectie. Je ziet het aan de enclave van de Hamburgerstraat. Ikzelf word voetballend gezien natuurlijk niet gemist, maar jongens als Chieljan Pierik en Arjen Boels hadden bij deze selectie zeker niet misstaan. Ja, ook Arjen Boels met zijn voetballende gebruiksaanwijzing. Het vertrek van Tijmen Stuut is bekend, zo iemand had je ook prima kunnen gebruiken. Daarom vind ik het ook zo mooi om te zien dat de SVau niet stilzit en er wel in slaagt om jongens als de gebroeders Breedveld en die twee uit Borger binnen te halen.

Martijn zou Martijn niet zijn als hij toch nog even iets kwijt wil. ,,Wát ik wel een onderzoekje waard vind is de relatie tussen de diverse knieblessures en de grasmatten bij SV Mussel. En dat bedoel ik serieus. Want tel maar eens op: Ron Wever, Johan Wijnholds, Marco en Richard Wubs, Wouter Panneman, Tom Groenewold en ga zo maar even door. Misschien is er geen causaal verband, maar wanneer je daaraan iets zou kunnen verbeteren, zou je dat wellicht verder helpen”.